1kg sütőtök,
3dkg vaj,
1 kávéskanál liszt, (gluténérzékenyeknek étkezési keményítő)
1 mokkás kanál só,
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, vagy friss reszelt gyömbér
1/2 mokkáskanál cayenne bors,vagy őrölt bors
2 kanál tejföl vagy 2 dl tejszín
Elkészítés: A sütőtököt megtisztítjuk a héjától és magjaitól, vékonyra szeleteljük, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. 20-25 perc alatt puhára főzzük, majd levesszük a tűzhelyről, botmixerrel, vagy turmixgéppel krémesre pürésítjük. A vajat külön edényben megolvasztjuk, a lisztet belekeverjük, és világos rántást készítünk. Ha keményítőt használunk, csak a langyos vajba keverjük, de nem sütjük a lángon. A kihűlt rántáshoz keverjük a fűszereket, a tejfölt, vagy tejszínt, sót, egy liter vizet, belekeverjük a tökpürébe, majd ismét visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk. Szárított kenyérkockával, pirított tökmaggal tálaljuk.