Tudod-e?

Csipkebogyó tea készítés

Amikor megjönnek  a téli hidegek, jó szolgálatot tesz a csipkebogyó tea. Magas C-vitamin tartalma miatt megóv bennünket a megfázástól, de ha már megfáztunk, segít a gyorsabb gyógyulásban.

Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy a csipkebogyót első alkalommal csak langyos vízben áztatjuk.

De mielőtt teáznánk, már szeptember végén  ki kell menni az erdők, mezők sűrűjébe, ( út melletti bokrokról nem jó,szennyezettek! ) és szednünk kell csipkebogyót, amit sok tövis közül kell kibogarászni. Nem könnyű, de megoldható.

Ha sikerült 1-2 kg csipkebogyót összegyűjteni, haza visszük, késsel lecsipkedjük a szárát, és a kocsányt, megmossuk, száraz konyharuhára kiterítjük. Amikor már leszáradt a víz, húsdarálóval ledaráljuk.

Kérdezhetjük, miért kell ledarálni. Nos egyszerű a válasz: Így hamarabb kiszárad, míg a bogyó ha egyben marad, könnyebben megpenészedhet, ami a hidegen való áztatás miatt akár veszélyes is lehet. (penészgomba)

Darálás után vékony rétegben tálcákra terítjük, és kiszárítjuk. Szárazon jól szellőző papírdobozban tároljuk felhasználásig.

A tea készítése: 2dl langyos vízbe 1 csapott evőkanál darált csipkebogyót teszünk, és legalább 2-3 órán át, vagy akár egy éjszaka is ázhat. Hidegen átszűrjük, cukor nélkül, vagy kicsi mézzel ízesítve fogyasszuk.

A leszűrt csipkehúst 2 dl forró vízbe tesszük, és ismét hagyjuk kiázni. A forróvizes áztatás után veszít a csipke C-vitamin értékéből, de még élvezhető teát  készíthetünk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!