Erdőt, mezőt járva most a fekete bodza gyümölcséből készült dzsemet készítettem.
Hozzávalók:
1kg érett bodza
20dkg cukor
1db citrom leve
A szép érett bodza tányérokat megmostam, leszemeztem, majd újra leöblítettem, és feltettem főzni. 5-10 perces főzés után beletettem a cukrot, 1 db citrom levét, még főztem 10 percig, majd tisztára mosott üvegekbe raktam. Tetejére celofánt raktam, majd rácsavartam a tetőt, és meleg száraz takaró alá tettem. Tartósítót nem tartalmaz.
Figyelem! A csak a magas,fáról szedett bodza alkalmas! A gyalogbodza, ami hasonlít a valódi bodzára, de alacsonyabb, és kis bokrokban növő, lágyszárú növény, mérgező! Mindig figyeljünk erre, ha magunk indulunk bodzát szedni.
Most már lehet nemes bodzát is kapni, amit ültetvényeken termesztenek, vagy díszkertben nevelnek. Érdeklődni a kertészetekben lehet a beszerzésükről.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: