Tudod-e?

Napsugár kalács

DSCN0349[1]Nagyon finom kalácsot készítettem Nem saját találmány, de olyan szép, és finom, hogy már többször is elkészítettem. Egyszerű kelt tészta, nutella krémmel töltve. A maradék tésztát is feltekertem egy kis rudacskába.

A tészta hozzávalói:

2 db tojás

60dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

5dkg élesztő

1 evőkanál kristálycukor

1 kávéskanál vaníliacukor

5dl tej

20dkg vaj, vagy margarin

10dkg darált dió

1 kávéskanál vaníliacukor

10dkg porcukor

Nutella krém

Elkészítés:  2 dl langyos tejbe teszünk 1 kanál cukrot. Az élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba szitáljuk a liszteket, bele tesszük a zsiradékot, a villával felvert tojás felét, a vaníliát, a megkelt élesztőt, és annyi tejet, hogy egy ruganyos tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál szélétől. Letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, gyúrótáblára öntjük, 1 cm vékonyra kinyújtjuk. A tészta közepére teszünk egy nagy tálat, éles késsel, vagy pizzaszeletelővel körbe vágjuk.  Sütőpapírral kibélelt nagyméretű tepsibe rakjuk. A tésztakör közepébe egy kisebb kör alakú edényt teszünk, amit kicsit megnyomva egy kisebb kört nyomunk a tésztára. A tészta külső körétől befelé haladva, a karikáig becikkezzük, előbb 4 felé cikkezzük,  majd azt a cikket ismét megfelezzük, úgy, hogy végül 16 darab cikk legyen. A tésztát lekenjük a Nutellával, és a tésztacikkeket egyenként kifordítjuk, (megcsavarjuk). A kör közepébe cukros-diót hintünk. Tojással lekenjük, kelesztjük, majd 180 ° C-os sütőben  kb: 40 percig sütjük.

A tésztakör kivágása után megmaradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és lekvárral vagy Nutellával megkenjük, lekenjük tojással, és kisütjük.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!