Tudod-e?

Fokföldi ibolya szaporítása.

IMG_20160302_112100IMG_20160302_112131Egyik kedvenc virágom a fokföldi ibolya. Több féle színű változata díszíti az ablakomat. Fényigényes kedves kis növény, ezért minden évben frissítem, újat hajttatok, mert idővel az öreg tövek már elsatnyulnak, kevés virágot hoznak.

Első lépésként kimosok egy kisebb tejfölös poharat, teleöntöm vízzel, majd egy 15 cm széles alufóliát kettéhajtva letakarom a poharat. Összezárt manikűr ollóval 4 lukat szúrok a fóliába. Az anyanövény alsó, de egészséges leveleiből levágok 4 darab, lehetőleg hosszú szárú levelet, és a szárakat beledugom az előkészített lukacskákba. 2-3 hétig ablakban gyökereztetem, óvatosan kiveszem a pohárból, a fóliát eltávolítom, és jó minőségű virágföldbe ültetem. Ablakban hamar növésnek indul. Én egyet megtartok belőle, a többit elajándékozom.

  Megjegyzés: Nyáron, a tűző napot nem kedveli. Locsolás hetente egyszer, de nem a földjére, hanem a cserép alatti tálkába. Ne ültessük mélyre, és nagy cserépbe, mert nem kedveli, ha hozzá ér a leveléhez valami.

CACIKI MÁRTÁS

TZATZIKI mártás hozzávalói:

30 dkg kígyóuborka

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj

1/2 kávéskanál fehér őrölt bors.

2-3 doboz  kb: 5dl görög joghurt

Elkészítés:

Az uborkát káposztareszelőn lereszeljük, és besózzuk kissé.

A joghurtot összekeverjük a fűszerekkel, beletesszük a kicsavart uborkát, és összekeverjük. Hűtőben érleljük néhány óráig.

Hogyan készítsünk nagyon jó grízgaluskát?

IMG_20160201_121647Ha vasárnap húslevest főztünk, akkor biztosan marad hétfőre is, de ha már unalmas a “tésztás leves”,akkor itt a lehetőség, hogy egy újragondolt finom,grízgaluska levest készítsünk.

Grízgaluska hozzávalói:

1 db tojáshoz:

1evőkanál víz,

csipet só,

1 evőkanál búzadara,

1 evőkanál zsemlemorzsa

1 evőkanálnyi mennyiségű apróra vágott petrezselyemzöld.

Grízgaluska elkészítése:

A tojást, vizet, sót, villával összekeverjük, a petrezselymet apróra vágjuk, a búzadarával, zsemlemorzsával együtt a tojásos masszával összedolgozzuk,és legalább 10 percig pihentetjük. Ha több gombócot akarunk készíteni, az adagot megduplázhatjuk.

A húslevesből kiveszünk 1 liternyit, felforraljuk, majd lassú tűzön beleszaggatjuk a kis galuskákat. Ha jól csináltuk, 20 perc múlva a galuskák jól meghíznak, a levet szinte felszívják. A másik adag levest felfőzzük, tányérba szedjük, belerakjuk a galuskákat, és egy csipetnyi vágott petrezselymet szórunk rá.

Megjegyzés: A grízgaluska akkor lesz jó, ha összekeveréskor még híg,mert állás közben magába szívja a nedvességet.

Képviselő fánk

IMG_20160131_113123IMG_20160131_094534IMG_20160131_091555Hozzávalók a tésztához:

10dkg vaj

1 dl víz

1teáskanál cukor

csipet só

10 dkg finomliszt

3 egész tojás

Krémhez valók:

2 csomag vanilia puding

5dl tej

10dkg vaj

20dkg porcukor

1 cs vanilia cukor

Tetejére:

2dl tejszín

1cs habfixáló

15dkg porcukor

1 cs vanília cukor

Elkészítés: A vajat a vízzel felolvasztjuk a tűzhelyen, beletesszük a cukrot, sót, és a lisztet. Sűrű krémes masszává kell állnia. Addig kavarjuk, amíg az edény oldaláról már teljesen leválik. Időnként megkeverve hagyjuk kicsit kihűlni, majd a tojásokat egyenként habverővel beledolgozzuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a tésztából kanállal, vagy csőrös kinyomóval kis halmokat rakunk. Előmelegített 180c°-on 15 percig sütjük. Kihűlés után levágjuk a kis fánkok kalapját, és vanilia krémmel megtöltjük.

Vanilia krém készítése:  Az 5 dl  tejből 3 decilitert felteszünk főni, a maradék 2dl hideg tejben elkeverjük a pudingokat, majd összefőzzük sűrű krémmé. Fedővel letakarva hagyjuk kihűlni, hogy ne legyen csomós a puding. A vajat kikeverjük a porcukorral. vaniliával, és összekeverjük a kihűlt pudinggal.

Tejszínhab készítése:A tejszínt porcukrot, habfixálót, és vaníliás cukrot habbá verjük, ráhalmozzuk a pudingos krémre, végül visszarakjuk a kis kalapokat.

Megjegyzés: Ha nincs kinyomó csövünk, jó szolgálatot tehet a kiürült habtejszínes zacskó. Az egyik sarkát kivágva,  nagyon erős kinyomó zsákot kapunk, amivel könnyen megtölthetjük a fánkokat.

 

Sütőtök krémleves

IMG_20160131_100341 Hozzávalók: 

1kg sütőtök,

3dkg vaj,

1 kávéskanál liszt, (gluténérzékenyeknek étkezési keményítő)

1 mokkás kanál só,

1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, vagy friss reszelt gyömbér

1/2 mokkáskanál cayenne bors,vagy őrölt bors

2 kanál tejföl vagy 2 dl tejszín

Elkészítés: A sütőtököt megtisztítjuk a héjától és magjaitól, vékonyra szeleteljük, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. 20-25 perc alatt puhára főzzük, majd levesszük a tűzhelyről, botmixerrel, vagy turmixgéppel krémesre pürésítjük. A vajat külön edényben megolvasztjuk, a lisztet belekeverjük, és világos rántást készítünk. Ha keményítőt használunk, csak a langyos vajba keverjük, de nem sütjük a lángon. A kihűlt rántáshoz keverjük a fűszereket, a tejfölt, vagy tejszínt, sót, egy liter vizet, belekeverjük a tökpürébe, majd ismét visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk. Szárított kenyérkockával, pirított tökmaggal tálaljuk.

Karalábé krémleves

DSCN0836[1]Hozzávalók:

2 db zsenge karalábé

1 db nagyobb burgonya

személyenként 10 dkg házi füstölt kolbász

1 evőkanál finomliszt

1 doboz tejföl 175gr

1 mokkás kanál őrölt kömény

1/2 mokkáskanál őrölt bors,

1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 kanál zsír, vagy 2 kanál étolaj

 néhány szál petrezselyemzöld

Elkészítés:

Megtisztítjuk a karalábét, lereszeljük mint a káposztát.

Az olvasztott zsiradékon pároljuk a reszelt karalábét, időnként kevés vizet öntünk hozzá,közben megpucoljuk a burgonyát, kockára vágjuk. Amikor félig puha a karalábé, belerakjuk a fűszereket, a burgonyát, és a kolbászt. Puhára főzzük, levesszük a tűzről, kivesszük belőle a kolbászt, félre tesszük, a karalábét, burgonyát botmixerrel pürésítjük. Ezután hozzátesszük a lisztet, tejfölt, és simára keverjük, majd személyenként felöntjük fél liter vízzel, visszatesszük és készre főzzük. Tányérokba szedjük, minden tányérba teszünk egy kolbász darabkát, és egy csipet apróra vágott petrezselyem zöldet.

Tálaláskor szárított zsemlekockát, tökmagot adhatunk hozzá.

Karácsonyi mézes sütemények.

DSCN0360[1]DSCN0360[1]


Nagyon finom, jó puha mézes recept. 1kg liszt 1,5 bögre porcukor, 1 bögre méz 30dkg margarin,vagy vaj, 3db tojás 2 evőkanál mézes fűszerkeverék 2 teáskanál szódabikarbóna 1db jól megmosott reszelt narancshéj Mindent összedolgozunk, kisebb adagokban érdemes kinyújtani,és különböző mintákkal kiszúrni. Tepsibe rakjuk, 200C°-os sütőben 8 percig sütjük. A fehér mázat 1db tojás fehérjéből,néhány csepp citromléből, és 25 dkg porcukorból kikavarjuk, és díszítjük vele a kisült sütiket.

Magvas korpás kenyér.

DSCN0359[1]Magvas kenyér készítése: 30 dkg finomliszt 15dkg rozsliszt 10dkg búzakorpa 10 dkg zabkorpa 3dkg élesztő, 1 kanál cukor 1dl langyos víz,1 dl langyos tej, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt köménymag 1 evőkanál sós napraforgómag, 1 evőkanál lenmag, 1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál étolaj, vagy vaj Az élesztőt futtassuk meg a cukros tejben, majd mindent rakjunk bele egy nagyobb tálba, és dagasszuk ki alaposan a tésztát. Ha túl sűrű, még tegyünk hozzá vizet. Kiolajozott formába tesszük, és megkelesztjük. Előmelegített  200C°-os sütőben 45-50 percig sütjük.A sütőből kivéve sós vízzel megkenjük a tetejét.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!